Čím dál častěji se při toulání po kraji potkáváme s lidmi, kteří se sem vrátili z Prahy, Brna, Londýna nebo třeba Sydney. Takový je i příběh Veroniky Šťastné, která si bistro Na Kopci na starém statku otevřela. Ač oba bojkovjani, potkali se s přítelem na cestách mezi Prahou a Londýnem. Chvíli pendlovali, užívali si velkoměsta, ale před pár lety se vrátili domů do Bojkovic.
On se vrhnul na statkaření, na práci se zvířaty a na poli, ona se rozhodla otevřít bistro na starém rodinném statku. A není to jenom tak nějaký statek. Magické místo, které kdysi bývalo panským dvorem, je dnes jen stínem bývalého hospodářství. Stojí tu pár stodol a za nimi zbytky budov, chlévů a stavení. A přece je tu živo. Každý rok se tu koná legendární festival bez plotů a bez sponzorů MišMaš. Ale o tom jindy.
Veronika teď na podzim své bistro otevírá od čtvrtka do neděle, v létě frčí od úterka. Na lístku tady najdete dokonalé sendviče s chorizem, chedarem, pastrami s masem z vlastního biochovu hovězího, pro vegetariány se zeleninou. Ciabaty jsou z bojkovské pekárny. Kafe je od Coffeespost z Babic, limonády ze sirupů Koldokol ze Starého Hrozenkova. Maso zpracovávají U Kusáků v Ostrožské Nové Vsi. Pivíčko každý víkend jiné.
"Tady, kde je dnes terasa, bývala kdysi stáj, takže terasa kopíruje její půdorys. Prarodiče mého přítele tady hospodařili, jako Žofínský dvůr to kdysi patřilo k zámku Nový Světlov, který vidíte támhle na kopci. Za námi byla taková bytovečka, bydlelo se tu a hospodařilo. Byla by škoda, kdyby tohle místo jen tak zmizelo," popisuje nám Veronika historii místa.
Z čeho má Veronika radost je to, že sem celé léto hodně chodili místní. Procházkou z Bojkovic po cestě nebo po loukách, dali si skleničku, něco k jídlu, potkali se. Bojkovice podle ní prý poslední dobou rozkvetly, máte kam zajít na dobrý steak, kam na zmrzku, na dobře natočené pivo. Za sebe vřele doporučujeme výlet po karpatských loukách a pak zastávku právě v Bojkovicích.
Život v podhůří Bílých Karpat má svoje kouzlo, s novým bistrem je o něco lákavější. Takže hurá na vlak, zajeďte si motoráčkem do Bojkovic, projděte se k zámku a pak honem na kopec do bistra. Dejte si sendvič, dejte si limču, kávu, nanuka nebo cokoliv na co máte chuť a na chvíli vypněte starosti.
Kam ve Zlíně pro farmářské sýry, poctivé klobásky, víno od moravských vinařů a lokální dobroty? Zaplujte do Obchůdku Bistrotéky Valachy v Obchodním domě Zlín.
Lehký a svěží winebar Winehood najdete ve Zlíně na Zarámí. Zajděte na skleničku naturálního vína, sendvič nebo sýry z lokálních farem i z vyhlášených evropských destinací.
Vyhlášené brunche, výběrová káva, denně čerstvé dezerty pečené přímo v kavárně. Tohle je jedna z nejlepších kaváren na Zlínsku a Luhačovicku. Bistro Prostor - Slavičín.
Pokud tě nudí klasické památky. Absolutní must pro fandy industriálu. Areál Svit, železo, cihly, sklo, design, upcycling. Top.
Kavárna a bistro italského střihu, kam se s radostí vydáte na snídani, na skleničku, na odpolední kávu a dort. Bývá tu docela živo, ale jejich zahrádku v prosluněném ránu určitě vyzkoušejte.
Super burgery, cheesy, buns, sendviče, saláty, hranolky, Asie i buchtičky s krémem. Prostě to, co se jim zrovna urodilo v hlavě. Comic Cone Food Truck ve Zlíně na Kvítkové. Otevřeno středa - sobota.
Opravit historický dům u vstupu do centra a udělat tam kavárnu a bistro se skvěle povedlo Jamai Café Uherský Brod. Pojďte na kafe.
Takhle totiž chutná Zlín. V Obchodním domě voní Bistrotéka Valachy. Je plná místních delikates. Buď (chvilku) gourmet.
Skvělá káva, výborné domácí wafle a snídaně, k tomu příjemný interiér a obsluha, která se neustále usmívá. To je Kafec Zlínský.
Na špagety a Co Donut to je pěkná symbióza. Malé zlínské bistro, kde si dáte skvělé špagety ( i bezlepkové) a k tomu pořádný domácí donut!
Jste někde kolem Bojkovic? Stavte se v Sezónním bistru Na Kopci. Mají tu dokonalé sendviče, nádherný výhled na zámek a kopce, a taky úplnou pohodu.