Že by bylo Zlínsko a Luhačovicko rájem vinařů se úplně říct nedá. Ještě, že máme Uherský Brod, kde kdysi bývala vinařská tradice velice silná, a kam se dnes postupně vrací. Robin Juřeník a Honza Žďárský dělají v Uherském Brodě vína pomalu, s klidem a s úctou k přírodě. Pojďme se podívat k nim do sklepa.
Tady v Brodě se víno pěstovalo už kdysi dávno. Vinařská tradice se ale časem posunula hlouběji na Slovácko a svahy Velké Javořiny, která se nad Brodem tyčí, tak nějak pomalu opustila. Jak se ale mění podnebí i lidé, je možné, že i sem se réva jednou vrátí. Přičinit by se o to mohli Robin s Honzou z Vinařství Juřeník & Žďárský.
Vinařství to není velké. Roční produkce se pohybuje okolo 20 tisíc lahví. Velká vinařství jich běžně produkují stovky tisíc až jednotky milionů. A tak je tady dost času vína pochopit a hrát si s nimi. V tomhle brodském vinařství věří, že příroda, ve které víno vzniká, je to nejcennější, co máme, a tak se také k vínům chovají. Sklízejí je šetrně, nechávají je zrát na slupkách, v tancích, dřevěných sudech i v unikátním betonovém vejci.
Mohlo by se zdát, že vína z Uherského Brodu jsou trochu líná, když se 6-12 měsíců válí jen tak nečinně v sudech. Opak je ale pravdou. Jsou to vína, kterým člověk dovolil uzrát k dokonalosti, vytvořit si svůj vlastní charakter a stát se víny s velkým V. Ostatně ve Vinařství Juřeník & Žďárský za ně posbírali nejednu světovou medaili.
Letos sice nikdy nevíte, jestli jsou restaurace zrovna otevřené nebo zavřené, ale máte-li to štěstí a otevřené jsou, můžete uherskobrodská vína ochutnat v pražské restauraci Manu Risto Emanuela Ridiho, ve Vínografu, v luhačovickém Radunu nebo zlínské La Ville.
Nebo se prostě stavte do Brodu a nějakou láhev si vezměte domů. Odnesete si kousek tradice, láhev skvělého vína a pořádný kus poctivé práce k tomu.
Opravit historický dům u vstupu do centra a udělat tam kavárnu a bistro se skvěle povedlo Jamai Café Uherský Brod. Pojďte na kafe.
Stavte se v Uherském Brodě do pražírny Jamai Café. Voní to tu kávou a s největší pravděpodobností neodoláte a odnesete si něco dobrého také domů.
Robin Juřeník a Honza Žďárský dělají v Uherském Brodě vína pomalu, s klidem a s úctou k přírodě. Pojďme se podívat k nim do sklepa.
Pokud chcete opravdu znát historii regionu. Legendární učitel národů a nalívárna plná informací o regionu. JAKUB v Uherském Brodě.
Tady se vaří tak dobře, že se sem budete vracet. Restaurace Panoptikum je jen kousek od uherskobrodského nádraží. Právě tady objevíte místní gastronomický poklad.
Udělejte si výlet do Uherského Brodu - z místní planetární stezky a z digitálního planetária budou nadšené nejenom děti, ale taky dospělí.
V uličce s příznačným názvem Úzká nemůžete mima coffee roastery minout. Uherský Brod má nový poklad!