Že by bylo Zlínsko a Luhačovicko rájem vinařů se úplně říct nedá. Ještě, že máme Uherský Brod, kde kdysi bývala vinařská tradice velice silná, a kam se dnes postupně vrací. Robin Juřeník a Honza Žďárský dělají v Uherském Brodě vína pomalu, s klidem a s úctou k přírodě. Pojďme se podívat k nim do sklepa.
Tady v Brodě se víno pěstovalo už kdysi dávno. Vinařská tradice se ale časem posunula hlouběji na Slovácko a svahy Velké Javořiny, která se nad Brodem tyčí, tak nějak pomalu opustila. Jak se ale mění podnebí i lidé, je možné, že i sem se réva jednou vrátí. Přičinit by se o to mohli Robin s Honzou z Vinařství Juřeník & Žďárský.
Vinařství to není velké. Roční produkce se pohybuje okolo 20 tisíc lahví. Velká vinařství jich běžně produkují stovky tisíc až jednotky milionů. A tak je tady dost času vína pochopit a hrát si s nimi. V tomhle brodském vinařství věří, že příroda, ve které víno vzniká, je to nejcennější, co máme, a tak se také k vínům chovají. Sklízejí je šetrně, nechávají je zrát na slupkách, v tancích, dřevěných sudech i v unikátním betonovém vejci.
Mohlo by se zdát, že vína z Uherského Brodu jsou trochu líná, když se 6-12 měsíců válí jen tak nečinně v sudech. Opak je ale pravdou. Jsou to vína, kterým člověk dovolil uzrát k dokonalosti, vytvořit si svůj vlastní charakter a stát se víny s velkým V. Ostatně ve Vinařství Juřeník & Žďárský za ně posbírali nejednu světovou medaili.
Letos sice nikdy nevíte, jestli jsou restaurace zrovna otevřené nebo zavřené, ale máte-li to štěstí a otevřené jsou, můžete uherskobrodská vína ochutnat v pražské restauraci Manu Risto Emanuela Ridiho, ve Vínografu, v luhačovickém Radunu nebo zlínské La Ville.
Nebo se prostě stavte do Brodu a nějakou láhev si vezměte domů. Odnesete si kousek tradice, láhev skvělého vína a pořádný kus poctivé práce k tomu.
Robin Juřeník a Honza Žďárský dělají v Uherském Brodě vína pomalu, s klidem a s úctou k přírodě. Pojďme se podívat k nim do sklepa.
KULTURA ONLINE: muzea a galerie | divadla | kina | venkovní výstavy | další speciality
Kdo by to byl řek, že mít okno se někdy bude hodit. Tady je každopádně stručný seznam oken a okýnek, kam můžete jít na jídlo a kávu a podpořit tak místní podniky po uzavření provozu.
V Uherském Brodě najdete velkolepou expozici, která mapuje život Jana Amose Komenského i všechnu práci, kterou vykonal ve prospěch lidstva, vědění a poznání.
Tady se vaří tak dobře, že se sem budete vracet. Restaurace Panoptikum je jen kousek od uherskobrodského nádraží. Právě tady objevíte místní gastronomický poklad.
Udělejte si výlet do Uherského Brodu - z místní planetární stezky a z digitálního planetária budou nadšené nejenom děti, ale taky dospělí.
V uličce s příznačným názvem Úzká nemůžete mima coffee roastery minout. Uherský Brod má nový poklad!
Dočkali jsme. Muzea, hrady, galerie i zámky už jsou zase otevřeny. Kam vyrazit na Zlínsku a Luhačovicku?
Naše oblíbené kavárny, obchůdky, restaurace a bistra, lázeňské domy, ševci, designové obchůdky a všichni ti, kdo dělají Zlínsko a Luhačovicko jedinečným, teď potřebují vaši pomoc. Jak na to?