Čím dál častěji se při toulání po kraji potkáváme s lidmi, kteří se sem vrátili z Prahy, Brna, Londýna nebo třeba Sydney. Takový je i příběh Veroniky Šťastné, která si bistro Na Kopci na starém statku otevřela. Ač oba bojkovjani, potkali se s přítelem na cestách mezi Prahou a Londýnem. Chvíli pendlovali, užívali si velkoměsta, ale před pár lety se vrátili domů do Bojkovic.
On se vrhnul na statkaření, na práci se zvířaty a na poli, ona se rozhodla otevřít bistro na starém rodinném statku. A není to jenom tak nějaký statek. Magické místo, které kdysi bývalo panským dvorem, je dnes jen stínem bývalého hospodářství. Stojí tu pár stodol a za nimi zbytky budov, chlévů a stavení. A přece je tu živo. Každý rok se tu koná legendární festival bez plotů a bez sponzorů MišMaš. Ale o tom jindy.
Veronika teď na podzim své bistro otevírá od čtvrtka do neděle, v létě frčí od úterka. Na lístku tady najdete dokonalé sendviče s chorizem, chedarem, pastrami s masem z vlastního biochovu hovězího, pro vegetariány se zeleninou. Ciabaty jsou z bojkovské pekárny. Kafe je od Coffeespost z Babic, limonády ze sirupů Koldokol ze Starého Hrozenkova. Maso zpracovávají U Kusáků v Ostrožské Nové Vsi. Pivíčko každý víkend jiné.
"Tady, kde je dnes terasa, bývala kdysi stáj, takže terasa kopíruje její půdorys. Prarodiče mého přítele tady hospodařili, jako Žofínský dvůr to kdysi patřilo k zámku Nový Světlov, který vidíte támhle na kopci. Za námi byla taková bytovečka, bydlelo se tu a hospodařilo. Byla by škoda, kdyby tohle místo jen tak zmizelo," popisuje nám Veronika historii místa.
Z čeho má Veronika radost je to, že sem celé léto hodně chodili místní. Procházkou z Bojkovic po cestě nebo po loukách, dali si skleničku, něco k jídlu, potkali se. Bojkovice podle ní prý poslední dobou rozkvetly, máte kam zajít na dobrý steak, kam na zmrzku, na dobře natočené pivo. Za sebe vřele doporučujeme výlet po karpatských loukách a pak zastávku právě v Bojkovicích.
Život v podhůří Bílých Karpat má svoje kouzlo, s novým bistrem je o něco lákavější. Takže hurá na vlak, zajeďte si motoráčkem do Bojkovic, projděte se k zámku a pak honem na kopec do bistra. Dejte si sendvič, dejte si limču, kávu, nanuka nebo cokoliv na co máte chuť a na chvíli vypněte starosti.
Vyhlášené brunche, výběrová káva, denně čerstvé dezerty pečené přímo v kavárně. Tohle je jedna z nejlepších kaváren na Zlínsku a Luhačovicku. Bistro Prostor - Slavičín.
20+ nejkrásnějších kaváren a pražíren, kam můžete vyrazit na kávu ve Zlíně, Luhačovicích, Otrokovicích, Valašských Klobukách nebo Uherském Brodě.
Vybrali jsme pro vás 7 minipivovarů v okolí Zlína, Luhačovic, Valašských Klobouk a Vizovic. Kam vyrazit za řemeslným pivem nebo do minipivovaru na Zlínsku a Luhačovicku se dozvíte právě tady.
Načerpejte energii v jiné světě. Ten nabízí luxusní hotel na okraji Luhačovic.
Jste někde kolem Bojkovic? Stavte se v Sezónním bistru Na Kopci. Mají tu dokonalé sendviče, nádherný výhled na zámek a kopce, a taky úplnou pohodu.
U kasy se vyjímají čokolády bean-to-bar, zákusky se chladí ve vitrínkách spolu s opravdu širokou nabídkou pralinek no a do skleničky dostanete aperol spritz, hugo nebo třeba dobrou plzeň.
Skvělá kavárna přímo na břehu Luhačovické přehrady v Pozlovicích. Stavte se na kafe, sendvič, polévku nebo limonádu a užijte si výhled na přehradu.
Skvělé místo. Prastará pekárna a v ní pražírna kávy. Místo, kde se praží s láskou. Zastavte se!
Najdete nás v rodné chaloupce keramičky Alexandry Kaňovské, hned vedle hotelu Alexandria. Příjemné posezení venku i uvnitř u čaje, sklenky vína nebo čerstvé kávy v samém srdci Luhačovic.
Ano, wow. Tohle se hrozně povedlo. Jednak nádherný design crepérie na nové kolonádě, jednak jednoduchý koncept plný krásných detailů. Tleskáme, Salon de the.
Na dobrou kávu, na nějaký dobrý drink nebo na skvělé dorty Heleny Větříškové. Paní majitelka si totiž dezerty a dorty peče sama každý den.