Bistrotéka Valachy: oáza skvělé gastronomie ve Zlíně

Do Obchodního domu (neboli Prioru) se chodilo na jídlo odjakživa. Kdysi dávno tu bývala podivná zákoutí, která jste museli hledat, ale když je objevili, dali vám tu řízek přelitý výpekem, činské nudle, panáka rumu v kelímku nebo vám kartářka u záchodů vyvěštila z ruky. Tohle všechno je dávno pryč, ale jedna věc zůstala. Zase se sem chodí na jídlo. A tentokrát je to fakt na úrovni. Svoje místo si tu najdou ti, kdo si chtějí dát poctivou večeři, ti, kdo spěchají a chtějí něco dobrého do ruky, ti, kdo potřebují šálek dobré kávy, i ti, které honí mlsná. Všichni si ale mohou být jistí, že dostanou skvělá, poctivě připravená jídla a z čerstvých surovin. 

Přestavbu Obchodního domu sledovali Zlíňáci se zatajeným dechem. Tenhle retro chrám konzumu byl symbolem města opravdu dlouhou dobu, takže s ním vyrůstaly celé generace. Stejně, jako se podařilo skvěle zrekonstruovat stavbu jako takovou, povedla se i reinkarnace místní gastronomie, která teď zazářila na zlínském nebi jako hvězda jasná. Bistrotéka je konceptem restaurace a bistra, které má vlastní obchod s lokálními dobrotami a výrobky. Patří k ní vlastní (luxusní) pekárna, Kornuterie i kavárna. A v Obchodním domě navíc není sama. 

Jednou budeme muset udělat experiment, na který si už dlouho brousíme zuby. Zůstat v Obchodňáku celý den a ochutnat všechno, co se tu nabízí. Tak si to představte. Ráno zasednete ke stolu s výhledem na 21. budovu. Objednáte si černý čaj, vejce do skla, kváskový chléb s máslem, domácí vánočku a mléčnou rýži s karamelem. Pomalu, ale opravdu pomaličku se tím vším prokoušete. 

Až to budete mít hotové, přesunete se do kavárny na nějakou dobrou kávu. Tady se trochu zašijete a počkáte, až vám vytráví. Mezitím budete pečlivě sledovat, jak pekaři nosí čerstvé pečivo a vyčíháte si ten dokonalý kváskový chleba s rajčaty. Ulovíte ho, schováte do batohu a můžete vyrazit k obědu. Protože jste před chvilkou snídali, nemáte moc hlad, tak si dáte něco menšího v Kornuterii. Do papírových kornoutů dostanete smažené miniřízečky nebo asijský nudlový salát. Komu zbude místečko, může si vedle v pekárně ještě osladit život croissantem naplněným ovocem a krémem. 

Odpoledne by bylo dobré přečkat v péči masérů, kteří si tu otevřeli svou masírovací kancelář teprve nedávno. Jsou to zkušení profíci z karlovských hotelů, takže se těšte. Až budete zrelaxovaní, stavte se na drink v Baru1931, tady si umí pohrát s chuťovými pohárky opravdu nevídaným způsobem. O tom si ale budeme povídat zase jindy. 
Foto: Bistrotéka Valachy

A je čas večeře, to nám to uteklo, že jo? Večerní Bistrotéka má své kouzlo a vy si můžete dát domácí večeře, které se každý večer mění. Kuře s rýží, karbanátek, dušená mrkvička, buchtičky se šodó. To je to, čemu říkáme domácí. Nebo si dejte něco lepšího. Na lístku je konfitovaná perlička s úzkými nudlemi, citrónovou omáčkou a parmazánem nebo brambory v popelu s uzeným kaprem. Nebo třeba sardinky v plechovce s krajícem chleba a máslem. Ťuťu ňuňu. 

Komu zbudou síly, může to spláchnout jedním dvěma kousky v Budvarce. A to jsme ještě nebyli v Jogurtovně, cukrárně Eiscafe Delicana ani na oříšky ve Veselé veverce. Kdo to má ale všechno stíhat, že jo? 

 

  • Bistrotéka Valachy: oáza skvělé gastronomie ve Zlíně
    nám. Práce 2523
    760 01 Zlín
  • +420 577 055 444
  • nfo@bistrovalachy.cz

Info

V okolí také najdete