Hostinář a Bistro15ka

 Na první pohled možná nenápadné, až strohé bistro v budově č. 15 v areálu bývalých Baťových závodů. Na ten druhý – prostor, kde se setkává poctivá kuchyně, lokální suroviny a opravdové řemeslo. Bistro 15ka je přesně to místo, které dává Zlínu vibe, jaký jsme tady dlouho postrádali – chuť poctivého domácího jídla, které působí jednoduše, ale na které vás jen tak nepřejde chuť. 

Za Hostinářem stojí kuchař Lukáš Strnad, který se po letech vaření v zahraničí (Finsko, Kanárské ostrovy, Anglie) rozhodl usadit právě tady, ve Zlíně. A jak sám říká – bylo to trochu náhodou, trochu osudem. Po návratu z ciziny chtěl začít něco vlastního, co by mělo smysl, a tak vznikla značka Hostinář: řemeslné lahůdkářství, které se časem rozrostlo o bistro a kavárnu v Baťově institutu, tedy přímo v areálu bývalých továrních závodů. 

Hostinář Bistro 15ka Zlín

Kotrč na smetaně s brambory z Velehradu. Jednoduché, podzimní a dobré. 

Poctivě, z regionu, bez zkratek

V Hostináři nehledejte polotovary ani módní triky. Lukáš vaří jednoduše, ale s důrazem na kvalitu a původ surovin. Brambory bere z Biozeleniny Velehrad, maso z Ekofarmy Agrofyto nebo z Rudimova od Masa z lúky, zeleninu od farmářů z okolí, dýně od Muškátové dýně z Kojetína. Houby dodává houbař Od lesa z Olomoucka, který se sběru věnuje celý život. „Když máte dobré maso, není třeba ho složitě upravovat," říká o svém přístupu Lukáš. Kvalitní surovina sama o sobě udělá jídlo výjimečné.“

Hostinář Bistro 15ka Zlín"Když skončí sezóna rajčat a paprik, začíná kořenová zelenina a nic dalšího už malí pěstitělé na skladě nemají, nechce se vám do rajčat ze supermarketu. Proto vaříme sezóně, ne proto, že to je trendy."

Na talíři tak najdete klasiku, která ale chutná jinak – protože je z dobrého základu. Výpečky s karlovarským knedlíkem, kotrč na smetaně, nebo lehčí obědy podle sezóny. A protože Hostinář je i lahůdkářství, můžete si odnést paštiky, omáčky, hotovky ve skle nebo fermentovanou zeleninu – všechno vyrobené ručně, bez konzervantů, z regionálních surovin.

Nový domov v budově 15

Když se Lukáš s rodinou přestěhoval do Zlína, pracoval jako šéfkuchař v Bistrotéce Valachy. Jak sám říká, shon a stres velkých kuchyní už mu dneska nechybí. Jeho značka Hostinář, to byly původně spíš hotovky do skleničky nebo do obědové krabičky,  které Lukáš prodával z okýnka u sebe doma. Když ale děláte věci z perfektních surovin a mazlíte se s každou porcí, chcete, aby si u vás lidé mohli dát jídlo pěkně na talíři a v klidu. „Ať už jste udělali jakkoliv dobrou práci, když oběd uložíte do papírové krabičky, zabalíte ho a lidé si ho pak doma ohřívají v mikrovlnce, nemůže to být takové, jaké jste chtěli," vysvětluje Lukáš, proč vlastně hledal prostor, kde by mohl vařit přímo na talíř, přestože odbavit obědy s sebou je stokrát jednodušší. 

Nové Bistro 15ka tak sídlí přímo v budově 15 v areálu 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Prostor je otevřený, světlý, propojený s venkovní platformou – ideální na krátký oběd, kávu po procházce po Svitu nebo posezení s přáteli. Kromě obědového menu tu funguje i malý prodejní koutek s výrobky do sklenic, které si můžete koupit domů. A pokud se zrovna trefíte do akce, možná tady narazíte i na farmářský mini-trh nebo večerní setkání s místními producenty.

Otevírací doba bistra je aktuálně úterý až pátek od 9 do 17 hodin – ideální pro pracovní oběd nebo pozdní brunch.

Poctivé jídlo s nápadem

Hostinář je značka, která propojuje řemeslo, lokálnost a moderní přístup. Kromě bistra Lukáš dělá i cateringy, svatby a lokální akce, a pokud budete mít štěstí, potkáte ve městě i jeho Hostikolku – elektrotříkolku, z níž prodává své výrobky přímo v ulicích Zlína.

Hostinář Bistro 15ka Zlín

Výpečky se zelím a talíře po babičce. 

Pokud se chystáte do Zlína – ať už na výlet, za architekturou nebo za. kulturou – zkuste si najít čas na krátkou zastávku u Hostináře.
Dejte si oběd, kávu nebo si kupte něco domů. Až ochutnáte jejich paštiku nebo výpečky, pochopíte, že poctivost může mít moderní tvář – a že Zlín má zase o důvod víc, proč se sem vracet.

  • Hostinář a Bistro15ka
    Vavrečkova 7040
    76001 Zlín
  • 777 671 228
  • info@hostinar.info
  • úterý - pátek | od 9 do 17

V okolí také najdete