Kde začít? Možná tím, že ty nejlepší a nejzajímavější věci dělají ti nejskromnější lidé. Třeba pan Poncza z Pozlovic. Tomu se do rozhovoru s námi chtělo asi stejně jako na výroční prohlídku k zubaři. Nakonec se ale přemluvil a moc hezky nám o tom všem povyprávěl. A že bylo o čem.
V Luhačovicích má už spoustu let maličkou útulnou sýrárnu
Easycheesy, které si už jistě zcestovalejší z vás dobře všimli. K sýrům se dostal docela zajímavým způsobem. Kráčeje si tak jednou po Praze, potkal svou kamarádku Evu, která zrovna šla na otevření nové pražské sýrárny. Přidal se k ní a sýry ho ten večer okouzlily. S majiteli podniku si plácli, že pro ně vystudovaný keramik bude vyrábět různé nádobí na sýry, olivy a další dobroty.
Nakonec se to všechno vyvrbilo tak, že Pavel Poncza otevřel sýrárnu v Hradišti, v Luhačovicích, časem také v Brně a v Praze. Dnes už funguje především v Luhačovicích. Malá městečka totiž podle něj dokáží kvality pořádné sýrárny docenit. Nejsou zahlcené obchody a obchůdky, a kolem je vždycky pár zajímavých lidí, kteří se staví na skleničku vína nebo kousek dobrého sýra, a se kterými není vůbec špatné, když se páteční večer protáhne sem tam do kuropění.
Sýrárna je sice nádherné místo s velmi milou atmosférou a skvělou paní prodavačkou (která mi mimochodem pochválila náušnice), ale
Easycheesy má ještě něco navíc. Svoje vlastní voňavé sušenky, které obsahují opravdový sýr a POZOR! jsou skvělé k vínu. No a tady se dostáváme konečně k těm Pozlovicím.
V bývalé pekárně / cukrárně přímo na návsi v budově hasičské zbrojnice je maličká prodejna a výrobna nazvaná U Floriána. Už z dálky tu voní upečený sýr a tymián, ve větru se třepotají barevné slunečníky a všude kolem doslova křičí ptáci. Pavel Poncza tu spolu s maminkou své ženy každý den vyrobí na 13 kilo sušenek.
Dávají do nich goudu, občas trochu česneku, chilli nebo tymiánu. Čerstvě upečené křupavoučké plátečky sušenek s holandskou goudou jsou opravdovým pohlazením na jazyku a jsou také velmi návykové. Dnes už je vozí po celé republice. Najdete je ve vybraných obchodech v Karlových Varech nebo Plzni, ale nejlépe chutnají čerstvé a na váhu přímo tady v Pozlovicích.
A jaký je tedy recept na tyhle neodolatelné křupavé voňavé sušenky? Ale no tak, přece byste nechtěli vědět všechno, vy všetečkové.