
Na první pohled možná nenápadné, až strohé bistro v budově č. 15 v areálu bývalých Baťových závodů. Na ten druhý – prostor, kde se setkává poctivá kuchyně, lokální suroviny a opravdové řemeslo. Bistro 15ka je přesně to místo, které dává Zlínu vibe, jaký jsme tady dlouho postrádali – chuť poctivého domácího jídla, které působí jednoduše, ale na které vás jen tak nepřejde chuť.
Za Hostinářem stojí kuchař Lukáš Strnad, který se po letech vaření v zahraničí (Finsko, Kanárské ostrovy, Anglie) rozhodl usadit právě tady, ve Zlíně. A jak sám říká – bylo to trochu náhodou, trochu osudem. Po návratu z ciziny chtěl začít něco vlastního, co by mělo smysl, a tak vznikla značka Hostinář: řemeslné lahůdkářství, které se časem rozrostlo o bistro a kavárnu v Baťově institutu, tedy přímo v areálu bývalých továrních závodů.

Kotrč na smetaně s brambory z Velehradu. Jednoduché, podzimní a dobré.
V Hostináři nehledejte polotovary ani módní triky. Lukáš vaří jednoduše, ale s důrazem na kvalitu a původ surovin. Brambory bere z Biozeleniny Velehrad, maso z Ekofarmy Agrofyto nebo z Rudimova od Masa z lúky, zeleninu od farmářů z okolí, dýně od Muškátové dýně z Kojetína. Houby dodává houbař Od lesa z Olomoucka, který se sběru věnuje celý život. „Když máte dobré maso, není třeba ho složitě upravovat," říká o svém přístupu Lukáš. „Kvalitní surovina sama o sobě udělá jídlo výjimečné.“
"Když skončí sezóna rajčat a paprik, začíná kořenová zelenina a nic dalšího už malí pěstitělé na skladě nemají, nechce se vám do rajčat ze supermarketu. Proto vaříme sezóně, ne proto, že to je trendy."
Na talíři tak najdete klasiku, která ale chutná jinak – protože je z dobrého základu. Výpečky s karlovarským knedlíkem, kotrč na smetaně, nebo lehčí obědy podle sezóny. A protože Hostinář je i lahůdkářství, můžete si odnést paštiky, omáčky, hotovky ve skle nebo fermentovanou zeleninu – všechno vyrobené ručně, bez konzervantů, z regionálních surovin.
Když se Lukáš s rodinou přestěhoval do Zlína, pracoval jako šéfkuchař v Bistrotéce Valachy. Jak sám říká, shon a stres velkých kuchyní už mu dneska nechybí. Jeho značka Hostinář, to byly původně spíš hotovky do skleničky nebo do obědové krabičky, které Lukáš prodával z okýnka u sebe doma. Když ale děláte věci z perfektních surovin a mazlíte se s každou porcí, chcete, aby si u vás lidé mohli dát jídlo pěkně na talíři a v klidu. „Ať už jste udělali jakkoliv dobrou práci, když oběd uložíte do papírové krabičky, zabalíte ho a lidé si ho pak doma ohřívají v mikrovlnce, nemůže to být takové, jaké jste chtěli," vysvětluje Lukáš, proč vlastně hledal prostor, kde by mohl vařit přímo na talíř, přestože odbavit obědy s sebou je stokrát jednodušší.

Nové Bistro 15ka tak sídlí přímo v budově 15 v areálu 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Prostor je otevřený, světlý, propojený s venkovní platformou – ideální na krátký oběd, kávu po procházce po Svitu nebo posezení s přáteli. Kromě obědového menu tu funguje i malý prodejní koutek s výrobky do sklenic, které si můžete koupit domů. A pokud se zrovna trefíte do akce, možná tady narazíte i na farmářský mini-trh nebo večerní setkání s místními producenty.
Otevírací doba bistra je aktuálně úterý až pátek od 9 do 17 hodin – ideální pro pracovní oběd nebo pozdní brunch.
Hostinář je značka, která propojuje řemeslo, lokálnost a moderní přístup. Kromě bistra Lukáš dělá i cateringy, svatby a lokální akce, a pokud budete mít štěstí, potkáte ve městě i jeho Hostikolku – elektrotříkolku, z níž prodává své výrobky přímo v ulicích Zlína.

Výpečky se zelím a talíře po babičce.
Pokud se chystáte do Zlína – ať už na výlet, za architekturou nebo za. kulturou – zkuste si najít čas na krátkou zastávku u Hostináře.
Dejte si oběd, kávu nebo si kupte něco domů. Až ochutnáte jejich paštiku nebo výpečky, pochopíte, že poctivost může mít moderní tvář – a že Zlín má zase o důvod víc, proč se sem vracet.
Bistro 15ka Hostináře Lukáše Strnada najdete ve 14|15 Baťově institutu. Řemeslné lahůdkářství nabízí jídlo z lokálních surovin, paštiky, hotovky ve skle i přátelskou atmosféru.
Kavárna, která sice není v centru, ale vyplatí se sem vypravit. Nádherná architektura, super kuchyně, výběrovka a k tomu hodiny jógy nebo barre.
Trocha Azurového pobřeží ve Zlíně. Kavárna s perfektními dezerty, vinárna s dokonalými víny a bublinkami na nábřeží Dřevnice. Le Mimosa Zln.
Espresso bar na náměstí ve Valašských Kloboukách s výběrovou kávou a naprosto božskými dezerty. S venkovním posezením a krásně jednoduchým interiérem.
Skvělá kavárna s výběrovkou v Uherském Brodě? Kafeterka s kávou od Barn, Kmen a spousty dalších. A se super dorty.
Kam ve Zlíně pro farmářské sýry, poctivé klobásky, víno od moravských vinařů a lokální dobroty? Zaplujte do Obchůdku Bistrotéky Valachy v Obchodním domě Zlín.
Milá a maličká kavárna přímo v srdci Tržiště Pod Kaštany ve Zlíně. Výběrová káva, dezerty, limonády a super místo na ranní start.
Tržiště Pod Kaštany je příjemně zrekonstruovaná tržnice v centru Zlína, kde najdete jak lokální pěstitele a výrobce, tak kavárnu s venkovním posezením a občas i foodtrucky s dobrotami.
Lehký a svěží winebar Winehood najdete ve Zlíně na Zarámí. Zajděte na skleničku naturálního vína, sendvič nebo sýry z lokálních farem i z vyhlášených evropských destinací.
Byznys kavárna v 23. budově zlínského továrního areálu s výbornou kávou, toasty a domácími dezerty.
Vyhlášené brunche, výběrová káva, denně čerstvé dezerty pečené přímo v kavárně. Tohle je jedna z nejlepších kaváren na Zlínsku a Luhačovicku. Bistro Prostor - Slavičín.
Kavárna a bistro italského střihu, kam se s radostí vydáte na snídani, na skleničku, na odpolední kávu a dort. Bývá tu docela živo, ale jejich zahrádku v prosluněném ránu určitě vyzkoušejte.
Super burgery, cheesy, buns, sendviče, saláty, hranolky, Asie i buchtičky s krémem. Prostě to, co se jim zrovna urodilo v hlavě. Comic Cone Food Truck ve Zlíně na Kvítkové. Otevřeno středa - sobota.
Droboučká dřevěná chaloupka přitulená ke stráni, kolem spousta bylinek a ze střechy pomalu a klidně stoupá tenoučký proužek bílého kouře. Přesně takhle to vypadá ve Vlachovicích u Fryzelků
20+ nejkrásnějších kaváren a pražíren, kam můžete vyrazit na kávu ve Zlíně, Luhačovicích, Otrokovicích, Valašských Klobukách nebo Uherském Brodě.
Čokoládovna ve Vizovicích už od roku 1997. Je to království plné slaďoučkých pralinek, kvalitní čokolády a místo, kde si můžete udělat krásné odpoledne. Čokoládovna Vizovice na vizovickém zámku.
Už podruhé vyšla ve Zlíně mapa lokálních tipů pro mladé (a duší mladé) cestovatele. Kromě Zlína se do evropského projektu zapojilo Brno, Praha a Ostrava.
Vybrali jsme pro vás 7 minipivovarů v okolí Zlína, Luhačovic, Valašských Klobouk a Vizovic. Kam vyrazit za řemeslným pivem nebo do minipivovaru na Zlínsku a Luhačovicku se dozvíte právě tady.
Funkcionalistická vila nad plovárnou, hotel v Luhačovicích se skvělou atmosférou.
Načerpejte energii v jiné světě. Ten nabízí luxusní hotel na okraji Luhačovic.
Kam na skvělou večeři? Kam zajít na skleničku a kde se ve Zlíně ubytovat? Odpoveď na tyhle otázky je Hotel Baltaci Atrium Zlín jen pár kroků od centra.
Takhle totiž chutná Zlín. V Obchodním domě voní Bistrotéka Valachy. Je plná místních delikates. Buď (chvilku) gourmet.
Že by v Malenovicích chyběla dobrá restaurace? Nesmysl, je jich tam hned několik. Pojďte s námi ochutnat burgery, fajitas a další dobroty do Dobrého hnízda.
Kozí farma ve Vizovicích už je legendární. Místo, kde se dělají super sýry, ale taky černá zmrzlina. Můžete sem přijít a přes plot si koupit sýr, mléko, kefír nebo právě zmrzku z kozího sýra.
To nejlepší z Luhačovic - křupavé lázeňské oplatky, na které se každý těší. Jen si poslechnout to křupnutí.
Z drobné vesničky rozprostřené mezi karpatskými stráněmi se vozí Maso z lúky nejen do celého Zlínského kraje, ale také po celé Moravě a na Slovensko.
Lahodné a svěží cidery jsou tím nejlepším pitím na léto. Pojďte se podívat, jak je ve staré pálenici po pradědečkovi vyrábí v Luahčovicích.
Originální bistro, výjimečná kavárna. Malinká místnost, kde spolu hospodaří bratr se sestrou, vaří skvělou kávu a připravují úžasné dobroty. Rozhodně stojí za návštěvu.
Kam na kafe v Otrokovicích? Městská kavárna Otrokovice sídlí přímo na náměstí v Otrokovické Besedě a můžete si tu dát dobrou kávu, něco malého na zub, dorty nebo dezerty. A mají tu i dětský koutek.
Tak tohle je panečku prostor. Všude květiny. Všude. Kaktusy, monstery, draceny, tlustice a do toho skvělá káva, nějaké ty drinky a super místo pro práci, rande nebo večerní skleničku.
Skvělá káva, výborné domácí wafle a snídaně, k tomu příjemný interiér a obsluha, která se neustále usmívá. To je Kafec Zlínský.
Na špagety a Co Donut to je pěkná symbióza. Malé zlínské bistro, kde si dáte skvělé špagety ( i bezlepkové) a k tomu pořádný domácí donut!
Jste někde kolem Bojkovic? Stavte se v Sezónním bistru Na Kopci. Mají tu dokonalé sendviče, nádherný výhled na zámek a kopce, a taky úplnou pohodu.
U kasy se vyjímají čokolády bean-to-bar, zákusky se chladí ve vitrínkách spolu s opravdu širokou nabídkou pralinek no a do skleničky dostanete aperol spritz, hugo nebo třeba dobrou plzeň.
Tady se vaří tak dobře, že se sem budete vracet. Restaurace Panoptikum je jen kousek od uherskobrodského nádraží. Právě tady objevíte místní gastronomický poklad.
Samozřejmě jsou i místa, která na Zlínsku a Luhačovicku prostě nesmíte minout. A mezi ně patří i Vizovice se svým zámkem, nádhernou přírodou a také slavnou firmou Rudolfa Jelínka.
Skvělé místo. Prastará pekárna a v ní pražírna kávy. Místo, kde se praží s láskou. Zastavte se!
Úžasná bylinková vína z bylinek a bobulí posbíraných na karpatských lúkách. Taková jsou bylinková vína Honzy a Kristýny z Vlachovy Lhoty.
V nádherné krajině Bílých Karpat tu vznikají sýry a mléčné výrobky v bio kvalitě, špaldové a pšeničné pečivo, které sbírá ocenění napříč celým trhem, na stromech dozrávají voňavá jablka a trnky.
Rodina Tomáše Krajčiho je vyrábí ve Slavičíně, v areálu bývalé zbrojovky. Denně tudy projde 50 tisíc balíčků brambůrků, a to už je číslo, které firmu posunuje mezi největší výrobce slané dobrůtky.
Perníčky Silvie Machalové z Pozlovic patří mezi ty nejkrásnější, jaké známe.
Poklad z hlubin země, který po revoluci dlouho ležel zapomenutý v luhačovických lesích. Jak to s ním vypadá teď?
Křupavé sušenky z pravé holandské goudy, které se vyrábí v Pozlovicích, k tomu skvělá vína, pesta, olivy a jiné dobroty. Vítejte v Easy Cheesy v Luhačovicích.
Pivovárek vznikl v obci Sazovice ležící asi 10 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, jsme také zvolili název našeho piva.
Valaši jsou odedávna známí jako velmi pohostinní a přátelští lidé s velkým srdcem. Přijďte se o tom přesvědčit k nám do Valašského Šenku Vizovice.
Najdete nás v rodné chaloupce keramičky Alexandry Kaňovské, hned vedle hotelu Alexandria. Příjemné posezení venku i uvnitř u čaje, sklenky vína nebo čerstvé kávy v samém srdci Luhačovic.
Ano, wow. Tohle se hrozně povedlo. Jednak nádherný design crepérie na nové kolonádě, jednak jednoduchý koncept plný krásných detailů. Tleskáme, Salon de the.
Na dobrou kávu, na nějaký dobrý drink nebo na skvělé dorty Heleny Větříškové. Paní majitelka si totiž dezerty a dorty peče sama každý den.
Beseda je hospoda ve Valašských Kloboukách, do které prostě musíte zajít, pokud jste někde poblíž. Štědré porce skvělého jídla doplňuje stylový retro interiér, milá obsluha a sem tam i večerní muziky.