S Honzou Chudíčkem jsme si povídali přímo v jeho pražírně. Je zašitá v nejzazším koutě továrního areálu, to proto, aby měl na práci klid. Červené cihly, které jsou všude kolem, jsou snad nejznámější devizou Zlína. A není se co divit, že pražírna, která se jmenuje Brick City Coffee, dodává svou kávu v přesně takových cihlách. Tedy ne tak docela přesně takových. Jsou z papíru, uvnitř je balíček kávy a jsou o malinko kratší než běžná cihla. „V Artbureau v Praze jsme obal ladili opravdu dlouho. Kromě toho, že vypadá velmi Zlínsky, je taky velmi praktický. Ať na sebe balíčky položíte jakkoliv, vždycky to krásně pasuje. Na polici i v krabici,“ směje se Honza a ukazuje nám, kolik různých barev obalů mu prošlo pod rukama, než byl spokojený s odstínem.
U obalů to ale tak docela nezačalo. Honzova cesta ke kávě vedla přes baristické náčiní a tampery, které vyrábí a dodává snad do každé dobré kavárny v Čechách. Samozřejmě teď trochu machrujeme, ale nebojte se, taky jsme netušili, že tamper je ta věc, která vypadá jako velké poštovní razítko, a kterou se pěchuje káva v páce kávovaru.
Kromě nich prodával Honza také skleněné náčiní, které je k výrobě kávy zapotřebí. Ve Stráni ho vyrobil šikovný sklář, Honza ho zabalil a poslal přes půl světa třeba do Austrálie. Díky tomu poznal, že ať už jeho firma bude sídlit kdekoliv, prodávat může od Aljašky po Melbourne.
Pražit kávu se učil postupně, dnes ji dodává na Moravu, do Čech a na Slovensko. Ze zrn, která k němu přes importéry putují z přístavů v Antverpách, Amsterdamu, Oslu nebo Londýně, vybírá ta nejkvalitnější. „Levnější káva se přepravuje v jutovém pytli. Taková zrna na lodi často vlhnou, navíc je zrno velmi porézní a často proto natáhne aroma juty. Lepší káva se přepravuje v jutovém pytli, ve kterém je navíc vložka od firmy GrainPro. Ta se stará o to, aby vlhkost neprostoupila dovnitř ani ven. Třetí možnost je vakuování kávy přímo na plantážích. Taková káva je nejkvalitnější a je to ta, kterou pražíme,“ ukazuje na pytle naskládané v rohu místnosti. Díky tomu se do Zlína dostanou zrna, která byla nejpozději před třemi měsíci sklizena na plantážích.
Tady pak putují do litinové pražičky portugalské firmy Joper. Káva se uvnitř dotýká horkého bubnu, a zároveň je pražena horkým vzduchem, který strojem prochází. Hořáky si reguluje po procentech tak, aby káva byla opravdu dokonalá, upražená v celé várce rovnoměrně.
Jeho káva nádherně voní, má plnou a svěží chuť, je lahodná. Už se nemůžete dočkat, až ji ochutnáte? Ve Zlíně ji mají v Kafecu, Kafö nebo La Ville. A ještě něco. Zatím jsme nenašli krásnější, stylovější a lahodnější suvenýr, který byste mohli domů ze Zlína přivézt.