V budově staré rybárny kousek za Vizovicemi panuje v pondělí odpoledne ticho a klid. Otevírá nám paní Kovářová, která co chvilku odbíhá zkontrolovat pasterování lahví. To probíhá v zavařovacím hrnci na velkém vařiči, který stojí na velmi historickém nočním stolku uprostřed výrobny. Cider se plní do malých šarmantních lahviček s podobiznou pradědečka Antonína Kalendy, který na stejném místě pálil ovoce už v roce 1928.
Hned vedle rybárny stojí dřevěný pavilon, ve kterém přes léto funguje rybí restaurace. Dáte si tu candáta, kapra nebo pstruha, k tomu pivo, cider nebo geniální limonádu z domácích sirupů paní Kovářové. Mátovou, malinovou, jablečnou. Jaká zrovna je.
„Dřív se manžel věnoval rybám, ale doba pro jejich chov už není taková jako dřív. Pstruhy máme vlastní, ostatní čerstvé ryby vozíme od známých,“ říká majitelka. Sympatické je, že tu nenajdete stostránkový jídelníček, na jehož prostudování byste si měli vzít odpoledne volno v práci. Denní nabídka je úhledně shrnutá na tabulích u baru a pravidelně se mění. Stálicí tu však bývá oblíbený Rybářův salát z uzeného pstruha nebo marinovaný pstruh s topinkami.
A taky za barem najdete pár zajímavých věcí. Kromě cideru, piva a limonád na čepu je tu také polička s domácími výrobky. Cidery v malých lahvičkách, velkých lahvích, domácí sirupy, marmelády, trnečkové likéry a vůbec spousta dobrot, na které se sbíhají sliny.
Jedničkou jsou ale opravdu ty výborné cidery. Jablka Kovářovi sbírají ve svých sadech za domem, a jsou to odrůdy typicky valašské. Malé, trochu kyselé, s tvrdou slupkou. Žádné výstavní šampiony tady nenajdete. Díky tomu jsou vizovické cidery velmi originální a jejich chuť poznáte mezi jinými.
Vyzkoušet je můžete v restauracích ve Vizovicích, Zlíně i Praze, ale doporučujeme na ně zajet právě sem do Rybárny. „Ty malé baňaté lahvičky, do kterých cidery stáčíme, jsme nakoupili od nedaleké kyselky. Nechali si je vyrobit pro svoje vody, ale nějak jim asi nešly na odbyt. Odkoupili jsme je proto i s kyselkami a teď do nich děláme cidery,“ ukazuje na zlatavé lahvičky Anna Kovářová.
A stejně zlatavá, jaká je barva té dobroty v lahvích, je tu i atmosféra. Veliká zahrada, na které se děti zabaví na celé odpoledne, útulná rybárna, ve které je příjemně i v pošmourném větrném dni. Dáte si tu něco dobrého na zub, skleničku Dry nebo Hop Hop a hřeje vás při tom vědomí, že někde za rohem tiše pracuje letošní dávka skvělého jablečného burčáku na tom, aby se na vás napřesrok usmívala ze sklenice.