Z drobné vesničky rozprostřené mezi karpatskými stráněmi se vozí Maso z lúky nejen do celého Zlínského kraje, ale také po celé Moravě a na Slovensko. Na začátku toho všeho přitom bylo jedno mírně zamlžené ráno.
Když se po noci protančené na festiválku Lebeda tehdy osmnáctiletý Honza Žák vzbudil mezi rudimovskými loukami, napadlo ho, proč na tomhle kusu země nikdo nehospodaří. Vždyť stráně kolem jsou jako stvořené k chovu dobytka. Netrvalo dlouho a ze zelených luk udělal pastviny, nakoupil ovce, krávy a začal tu hospodařit s několika přáteli. Dnes se na 180 hektarech luk pasou ovečky plemene Romney March a tmavé krávy Aberdeen Angus. Nadšení mladým farmářům rozhodně nechybí. V bývalé Jednotě si zřídili zpracovnu, sklad a kancelář, odkud vozí jehněčí, skopové, telecí a hovězí do kvalitních restaurací a farmářských prodejen.
A pozor, po pár letech provozu tu máme i novinku. Maso z lúky, klobásy, jerky, ale i sušené trnky, hrušky, chutney, omáčky a další lokální produkty koupíte přímo v Rudimově v elegantní prodejničce. Otevřeno bývá pondělí - středa 8-17 a čtvrtek-pátek 8-16.
„Ze začátku to byl dost oříšek naplánovat expedici tak, aby se všechny kusy prodaly, protože když rozbouráte krávu, nemůžete si prostě třetinu masa schovat, jak se říká - na potom,“ vysvětluje nám jeden z farmářů Martin Čarek, když nás bývalou Jednotou provádí. „Teď už ale máme celkem vychytaný systém. V pondělí dolaďujeme objednávky a chystáme maso, ve středu vyjíždí dodávky do celé Moravy a taky na Slovensko. Dnes je čtvrtek, a to už je tady relativní klid. Za plného provozu bychom se tu takhle neprocházeli,“ směje se.
A pak nás vezme taky na „lúky“. Džípem projíždíme po pastvinách okolo Rudimova, zvířata si z nás nic nedělají. Až na pár beranů, kteří se k nám mlsně běží podívat, jestli náhodou nevezeme sůl. Na loukách se pasou ovce, krávy i mladí býčci. Martin nám ukazuje mobilní hrazení, texaské prahy, které ovcím zabraňují toulat se po kopcích, i seno, které mají nachystané na zimu. Letos museli ovce i skot pravidelně stěhovat i na pastviny, které jsou jinak málo využívané. Kvůli suchu totiž bylo letos trávy velmi málo.
Do malebné rudimovské krajiny jakoby zvířata neodmyslitelně patřila. Příkré louky nad vesnicí jsou protkány ovocnými sady a obklopené hustými lesy. Vesničkou protéká potok s rozkošným názvem Třešňůvka, široko daleko ani živáčka. A právě tady se rodí Maso z lúky. Špičkové maso v bio kvalitě už začíná mít jméno po celé republice. Když vidíte, kolik práce stojí za každým soustem, které si v restauraci dáte, nezbyde vám než před rudimovskými smeknout klobouk.